Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Torka leder till eldningsförbud och uppmaning att spara på vattnet

Torka leder till eldningsförbud och uppmaning att spara på vattnet

maj 31st, 2016 Posted in badkars Tags:

På tisdagen fattade räddningstjänsten beslut om eldningsförbud i Halmstad. Det varma och torra vädret gör också att nivåerna i våra grundvattenmagasin är på en väldigt låg nivå för årstiden. Därför uppmanas allmänheten att vara sparsam med vattnet. Som en konsekvens av de låga vattennivåerna kan inte bassängen på Furulundsbadet fyllas i den takt som önskas, vilket gör att morgondagens planerade öppning skjuts fram.

Vattenbristen gör att risken för ett regelrätt bevattningsförbud är överhängande. Därför uppmanas Halmstadborna redan nu att vara sparsamma med vattnet. Det finns enkla åtgärder man som enskild kan göra för att undvika ett förbud måste utfärdas. Det handlar till exempel om att undvika att tvätta bilen, bada badkar och fylla pooler. Och måste man vattna en nyplanterad häck eller just utrullat gräs – gör det sent på kvällen.

– Allt tyder på att vi kommer att ha lägre nivåer än normalt hela sommaren. Om värmen fortsätter och vi inte får tillräckligt med nederbörd är risken att vi får vattenbrist, säger Henrik Kellgren, avdelningschef för vattenproduktion vid Laholmsbuktens VA.

Grundvattennivåerna brukar sjunka mot slutet av sommaren. Det beror bland annat på att det bildas mindre grundvatten under perioden april-september. Då tas mycket av nederbörden upp av växtligheten, samtidigt som vi generellt använder mer vatten under sommarmånaderna. Att vattennivåerna är låga redan i slutet av maj är ovanligt.

Furulundsbadets öppning försenas

På grund av de låga nivåerna i vattenmagasinen så tar det längre tid än beräknat att fylla bassängerna på Furulundsbadet i Oskarström. Onsdagens planerade öppning skjuts fram minst en vecka.

– Det är givetvis olyckligt eftersom många är badsugna nu när det är soligt och varmt. Vi jobbar för att kunna öppna så fort som möjligt och så länge hänvisar vi till Brottet eller Getingebadet. Det kommunala dricksvattnet måste prioriteras, säger Jeanette Winberg som är ansvarig chef för utebaden.

Teknik- och fritidsförvaltningen arbetar intensivt tillsammans med Laholmsbuktens VA för att hitta lösningar, utan att äventyra tillgången på dricksvatten i Oskarström.

Eldningsförbud i Halmstad

Under tisdagen fattade räddningstjänsten beslut om eldningsförbud. Det är mycket torrt i skog och mark och spridningsrisken vid en eventuell brand är stor. Det innebär att det är förbjudet att elda i skog och mark tills vidare.

– Det är enbart tillåtet att grilla på sin egen tomt i en för ändamålet framtagen grill eller vid särskilt anordnade grillplatser. Vi uppmanar till försiktighet när det gäller rökning och arbete i skog och mark med maskiner som kan avge gnistor, säger Lars Fredin som är brandingenjör i beredskap.

För mer information:

Om vattennivåerna: Henrik Kellgren, avdelningschef vattenproduktion: 072-246 09 17
Om Furulundsbadet: Jeanette Winberg, enhetschef bad: 070-612 52 23
Om eldningsförbudet: Lars Fredin, brandingenjör: 070-3792326, HILL: 035-16 00 98

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen