Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Tidig vattenvana ger livsviktig kunskap för barn men alltför få övar

Tidig vattenvana ger livsviktig kunskap för barn men alltför få övar

november 10th, 2016 Posted in badkars Tags:

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan ett till sex år och varje år dör i genomsnitt nio barn i drunkningsolyckor, enligt drunkningsstatistik från Svenska Livräddningssällskapet. Att kunna flyta är ett första steg till simkunnighet som är livsnödvändigt för barn. Var fjärde förälder känner sig ganska eller mycket otrygg när deras barn vistas i vatten men samtidigt menar hälften att tiden inte räcker till för att öva babysim, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.

I Sverige är det obligatoriskt att kunna simma 200 meter i årskurs sex, men 70 procent av drunkningsolyckorna bland barn sker innan dess. Det är bakgrunden till att Babybojen år 2013 startades av Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet, ett initiativ som syftar till att informera föräldrar om hur man kan flytträna med sina barn hemma i badkaret eller badbaljan. Att tidigt öva på vattenvana med sitt barn kan rädda liv. Samtidigt visar en ny undersökning från Trygg-Hansa att sju av tio föräldrar (65 %) inte har gått på babysim med sitt barn. Främsta orsaken till att inte gå på babysim är att tiden inte räcker till (48 %), på andra plats kommer att det är för dyrt (24 %) följt av att det inte finns babysim på hemorten (11 %). 

– Att börja vänja och träna sitt barn att vara i vattnet tidigt är otroligt viktigt, ju tidigare man börjar desto större chans har man att skapa bra förutsättningar för sitt barn. Vi fortsätter därför att satsa på Babybojen för att öka medvetenheten om vikten av vattensäkerhet i tidig ålder. Svenska Livräddningssällskapet fortsätter att arbeta för vårt mål att inga barn ska drunkna i Sverige, säger Mona Lisa Wernesten, utbildningsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

Babybojen på tolv språk – för vikten av att lära sitt barn att flyta
Att vistas i bassäng är det vanligaste sättet som föräldrar övar vattenvana med sitt barn (64 %), det är också vanligt att öva vattenvana utomhus i till exempel hav eller sjö (53 %) och på tredje plats kommer att delta i babysim (25 %). Två av tio (16 %) övar inte vattenvana med sitt barn utöver tvätt i bad eller dusch. Var fjärde förälder (26 %) känner sig också ganska eller mycket otrygg när deras barn vistas i vatten. Babybojen finns tillgänglig på tolv olika språk för att kunna engagera och informera ännu fler människor om vikten av att lära sitt barn att flyta.

– Att öva vattenvana är något du och ditt barn på ett enkelt sätt kan göra hemma och vi vill med Babybojen uppmuntra föräldrar att börja öva så tidigt som möjligt. Babybojen är lika mycket till för barnen som för föräldrarna, det ger möjlighet till en mysig stund tillsammans. Viktigt att tänka på är att alltid ha sitt barn under uppsikt när man befinner sig i eller i närheten av vatten, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Här finns mer information om Babybojen: www.trygghansa.se/babybojen

Om Babybojen
Babybojen är ett certifierat trestegsprogram som lär barn hur man flyter hemma i badkaret. Det övergripande målet är att minska antalet barn som drunknar genom att göra föräldrar medvetna om farorna med vatten och ge dem verktyg så att de kan lära sina barn att flyta och känna sig säkra i vatten. Information om Babybojen finns utöver svenska tillgängligt på arabiska, danska, tyska, engelska, spanska, finska, franska, somaliska, serbokroatiska, turkiska, persiska, och även lättläst svenska. Läs mer om Babybojen, se instruktionsfilmer och ladda ned översättningarna här: www.trygghansa.se/babybojen

Bilaga

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är hushåll med barn i åldern 0-4 år. Totalt har 1044 intervjuer genomförts under perioden 13-25 september 2016. Deltagfrekvensen är 64 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Hur trygg känner du dig när barnet vistas i eller vid vatten, på stranden eller vid poolen?

Hur trygg känner du dig du dig med att hålla i ditt barn vid dusch eller bad?

Vet du hur du kan öva ditt barn på att vara i vatten?

Hur tränar du på att vänja ditt barn vid att vara i vatten?Har ditt barn gått/går ditt barn i babysim?Vad hindrar dig från att träna babysim med ditt barn?Vid vilken ålder tror du att man kan du börja lära barnet att flyta?

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen