Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Spara vatten i Skåre och Molkomsområdet så länge värmeböljan pågår

Spara vatten i Skåre och Molkomsområdet så länge värmeböljan pågår

maj 29th, 2018 Posted in badkars Tags:

Värmen gör att det går åt ovanligt mycket vatten och vattenverken har svårt att hänga med. Läget är särskilt ansträngt i Molkom, Blombacka, Lindfors och Skåre. Därför vädjar Karlstads kommun till alla med kommunalt vatten i dessa områden att undvika onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig.

Det varma vädret innebär att vi använder mer vatten än vanligt. Många vattnar gräsmattor, fyller pooler och tar kanske en extra dusch.

– Den höga förbrukningen innebär att våra vattenverk får jobba för fullt och ligger nära maxkapacitet. Fortsätter den här värmeböljan behöver vi vara ”vattensmarta” och se till att vattnet räcker längre, säger Patrik Nilsen, VA-chef vid Karlstads kommun.

Mest akut i Molkomsområdet och Skåre

Situationen är mest bekymmersam i Molkom, Blombacka, Lindfors och Skåre och uppmaningen att vara sparsam med vattnet gäller alla med kommunalt vatten.

– Grundvattennivåerna är inte alarmerande låga i nuläget, men verken klarar inte att leverera mycket mer än vad vi gör just nu. Det ger en sårbarhet om det skulle uppstå läckor säger Patrik Nilsen

I Karlstad är läget inte lika akut. Just nu levererar Karlstads vattenverk på Sörmon dubbelt så mycket vatten till Skåre än normalt för att möta den höga förbrukningen.

Vallargärdet inte akut men i riskzonen

I Vallargärdet är den naturliga tillgången till vatten mindre än vid kommunens övriga vattentäkter. Även om Vallargärdet inte har en akut situation just nu är det extra viktigt att vara sparsamma här eftersom problemen riskerar bli mer långvariga om de väl inträffar. Förra året utfärdade kommunen bevattningsförbud men det hoppas man nu kunna undvika.

– För att vi ska klara vattenförsörjningen i Vallargärdet över längre tid är det viktigt att vi prioriterar och använder dricksvattnet till matlagning och hygien, inte till att vattna gräsmattor eller fylla pooler, säger Patrik Nilsen.

Så kan du enkelt vara sparsam med vatten

Här är ett antal tips för att använda vatten hållbart. Flera av dem kan vara bra att tänka på även när det inte är värmebölja.

 • Undvik att vattna gräsmattan.
 • Duscha istället för att bada.
 • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
 • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
 • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
 • Tvätta inte bilen just nu. Måste den tvättas, gör det hos en biltvätt som återanvänder tvättvattnet.

Bra att veta:

 • En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
 • För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
 • Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
 • Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
 • Karlstadsborna gör i snitt av med 150 liter vatten per person och dag.

För mer information kontakta

Patrik Nilsen, VA-chef, Karlstads kommun, tfn 054-540 65 78

Annica Granlund, kommunikationsstrateg, Karlstads kommun, tfn 054-540 68 66 (annica.granlund@karlstad.se)

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen