Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Pressvisning 21/5: Nu öppnar Folkhemslägenheten – en hemmiljö från slutet av 1940

Pressvisning 21/5: Nu öppnar Folkhemslägenheten – en hemmiljö från slutet av 1940

maj 15th, 2013 Posted in badkars Tags:

Välkommen hem till familjen Johansson – folkhemstiden flyttar in på Nordiska museet

Torsdag 23 maj öppnar Nordiska museet dörrarna till Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet. Lägenheten på två rum och kök är byggd i full skala inne i museibyggnaden och är typisk för hur en nybyggd HSB-lägenhet kunde se ut vid tiden. 

I lägenheten kommer den fiktiva familjen Johansson att bo. Familjen, som består av mamma, pappa och tre barn, har just flyttat från en trång och omodern enrummare till denna folkhemslägenhet med både toalett, badkar och tvättstuga. Rummen är möblerade med insamlade originalmöbler och fyllda av kläder, husgeråd och andra föremål från tiden. Köksmöblerna har flyttats med från familjens tidigare hem, medan soffgrupp och matsalsmöblemang är moderna, med 1940-talsmått mätt.

Besökare hemma hos familjen Johansson har möjlighet att titta i skåpen, sitta i soffan och lyssna på radioprogram från tiden. Kliv över tröskeln och in i en annan tid.

Nordiska museet ger i samband med folkhemslägenhetens invigning ut en bokserie och en CD, se mer nedan.  

 

Välkommen på pressvisning tisdag 21/5 kl. 15.00

– Christina Mattsson, Nordiska museets styresman, inleder.
– Wenke Rundberg, chef för pedagogsektionen, berättar om lägenheten, den fiktiva familj som bor i den, samt de pedagogiska program som tagits fram för miljön.
– Tillfälle att ställa frågor och gå husesyn i lägenheten.

På plats finns även HSB:s förbundsordförande Anders Lago, Folkhemslägenhetens arkitekt Cecilia Björk, samt Kristina Lund, redaktör på Nordiska museets förlag.

Vi bjuder på kaffe och radiokaka.

Tid: tisdag 21/5 kl. 15.00
Plats: Stora hallen, utanför gården till Lekstugan och Folkhemslägenheten. 

O.S.A. senast fredag 17/5
till lisa.ringsby@nordiskamuseet.se eller telefon 08-519 546 74

 

För mer information om Folkhemslägenheten på Nordiska museet kontakta:
Wenke Rundberg, chef för pedagogsektionen, Nordiska museet
Tfn: 08-519 546 96
E-post: wenke.rundberg@nordiskamuseet.se

För mer information om bokserien och skivan kontakta:
Kristina Lund, redaktör, Nordiska museets förlag
Tfn: 08-519 547 03
E-post: kristina.lund@nordiskamuseet.se

 

Folkhemmets bostäder

När Sverige skulle bli modernt var bostäderna en viktig och politiskt prioriterad angelägenhet. De funktionella bostäder som byggdes under 1930-1940- och 1950-talen var ljusa och praktiska, de låg fritt och grönt, långt från stadens mörker och smuts. I folkhemmets Sverige skulle alla ha rätt till en god bostad med möjligheter att tvätta sig själva och sina kläder, laga mat, sova och umgås. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, sopnedkast, garderober och gemensam tvättstuga. Vardagsrummet och sovrummet blev ändamålsenliga enheter i tidens ideala hemliv. Funktion, hygien, moral och standardisering var viktiga ledord när människor skulle lära sig att leva modernt i de nya bostäderna.

 

Folkhemmet i ord och bild – och även i toner

Nordiska museet ger i samband med Folkhemslägenhetens invigning ut en bokserie och en CD. Skivan Folkhemmets musik är ett vaxplock av välkända låtar som människor hörde på radio eller själva sjöng på 1930- och 1940-talen i Sverige. Urvalet är gjort av producenterna Stefan Wermelin och Staffan Schöijer på uppdrag av Nordiska museet.

Vardagsrummet, sovrummet, köket, badrummet och tvättstugan har varsin bok i serien Folkhemmets rum. Böckerna som är rikt illustrerade tar upp visioner och ideal, bostadsvanor och levnadsmönster, möbler och inredning som har präglat olika tiders bostäder. Tillsammans ger böckerna en helhetsbild av den svenska bostadens utveckling under 1900-talet och in i ett nytt sekel. En bild som också speglar samhällsförändringar och nya förbättrade levnadsvillkor.

Böckernas titlar och författare:
Vardagsrummet. En plats för allt och alla av Maria Perers, Leif Wallin, Anna Womack
Sovrummet. Bäddat för förändring av Anna Womack
Köket. Hemmets hjärta av Marianne Larsson
Badrummet. Från balja till spa av Kristina Lund
Tvättstugan. En svensk historia av Kristina Lund

Skivan och böckerna finns till försäljning i museibutiken, där hela bokserien även säljs till paketpris i en specialdesignad box, framtagen i begränsad upplaga exklusivt för museibutiken. Här finns även andra produkter som anknyter till folkhemstiden, bland annat en virksats till tidstypisk grytlapp ur Nordiska museets samlingar.

 

Läs mer om folkhemmet på Nordiska museets webbplats

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen