Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Pressinbjudan RE:USE! – världens första helt återvunna 3D-printade utställning.

Pressinbjudan RE:USE! – världens första helt återvunna 3D-printade utställning.

maj 15th, 2019 Posted in badkars Tags:

Den 25 maj inviger vi på Bohuslänsen utställning som konstruerats på ett sätt som aldrig tidigare gjorts i sammanhanget. Flera meter bergvägg, självlysande alger och en enorm ihålig snäcka för filmvisning kommer att pryda Bävehallen på Bohusläns museum, vad som gör det speciellt? De är konstruerade av 3D-skrivare laddade med material framtaget av skräp och organiskt och nedbrytbart material främst från Bohuskusten och Västra Götaland.

Vad är skräp? Kan vi föreställa oss en värld utan skräp? RE:USE! berättar om hur människan hanterat skräp genom historien, hur vi gjorde igår, hur vi gör idag och utmanar besökarnas tankar kring hur vi kan göra imorgon. RE:USE är världsunik i sin utformning eftersom den är 100% återvunnen och till stor del 3D-printad av skräp.  

Vi på museet vill finna sätt att bygga utställningar utan att producera onödigt mycket avfall och pröva hur cirkulära flöden kan fungera i praktiken. Därför ville vi undersöka om det är möjligt att använda lokalt skräp för att bygga utställningsrum som efteråt kan återvinnas fullt ut. Anledningen till att vi använder just 3D-printing som metod beror på möjligheterna i att omvandla skräp till resurs, minska produktionssvinn och förbättra förutsättningarna för att arbeta mer cirkulärt.

Från fiskenät till självlysande alger 

3D-printing är i sig ingenting nytt, hela tiden upptäcker nya samhällsområden metodens möjligheter – det är snarare konceptet och storleken på de printade föremålen som gör utställningen unik i sin framställning. Tillsammans med samarbetspartners har mängder av skräp samlats ihop för att bli byggmaterial åt 3D-skrivarna. Aldrig tidigare har exempelvis spökgarn – det vill säga övergivna fiskande fiskenät i haven, fugerat som utskriftsmaterial. I RE:USE har spökgarnen med hjälp av Chalmers robotförening och PLASTIX global blivit till självlysande alger i utställningen. En stor snäcka och en bergvägg huserar också i utställningshallen, båda två i ovanligt stora format sett till vad som vanligtvis printas.   

Skräpet och havet

Bohuslän är ett landskap med en stark identitet kopplad till livet vid vattnet på den svenska västkusten. Av den anledningen ligger tyngdpunkten av utställningen på skräp i havet. Enligt organisationen Håll Sverige Rent, spolas fem fulla badkar med skräp upp på Bohuskusten varje timme. Mellan 5-13 miljoner ton skräp hamnar i våra hav varje år.

Majoriteten av avfallet vi finner är av plast. Materialet har en långsam nedbrytningsprocess och kan aldrig helt försvinna utan blir istället till små plastpartiklar som inte bara flyter i havet, utan inuti havsdjur och tillslut även i oss människor som konsumerar mat från havet. De redan nämnda spökgarnen består även de av plast, vilket innebär att de still skillnad från sina organiska föregångare inte bryts ned utan fiskar på botten tills någon tar hand om dem.

En del av framtidens 3D-park

Genom att skapa cirkulära flöden där bland annat näten omhändertas för att bli printbara resurs är ett exempel på vad utställningens samarbetspartner Tillväxtavdelnigen i Uddevalla vill realisera genom en 3D-park i stan. RE:USE är en del av projektet, där vi i vår berättelse om skräp också blir ett skyltfönster för möjligheterna som följer i mötet mellan innovation och cirkulär ekonomi. 


Pressvisningen av RE:USE! inträffar torsdagen 23 maj kl. 13.00 i Bävehallen på Bohusläns museum.

Det går också bra att bevaka invigningen av RE:USE! den 25 maj.

Invigningen av RE:USE sker tillsammans med Kulturskolan i Uddevallas Kulturfest där en karneval på temat hållbarhet är startskottet för firandet. Ute i museiparken står en scenvagn som under dagen kommer bjuda på en mängd av kulturella uttryck signerat Uddevallas framtid.

10.00-14.00 Städnings av Bäveån – Städningen görs av Städa Sverige och samorndas av Uddevalla kommun.

12.00 Karnevalen från Kungsgatan 32 till Museiparken.

13.00 – 14.00 Invigning av RE:USE och Kulturfesten.. Konferencier Da Suss. Med tal, musik, dans, drama och poesi. Plats: Museiparken

14.15-15.15 Modevisning. Plats: Hörsalen 

15.30-16.30 Dansuppvisning. Plats: Museiparken

Kontakt:

Jienny Gillerstedt, Utställnings- och programantikvarie 

jienny.gillerstedt@bohuslansmuseum.se

0552 – 65 65 13

eller

Sebastian Thorén, Kommunikatör

sebastian.thoren@bohuslansmuseum.se

072 – 14 18 746

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen