Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Nu vänder det!

Nu vänder det!

augusti 15th, 2013 Posted in badkars Tags:

Den väntade ekonomiska vändningen kom aldrig i början av året, som särskilt bygg- och hantverksbranschen hade hoppats på. Men nu skymtar ljuset i tunneln, vilket även spiller över på Hem Villa-mässan, som ökar mot föregående år.

– Just nu ser vi en ökning mot budget på drygt tio procent i Stockholm, säger Maria Torén som är projektchef och vd på Hem Villa-mässan.

Hon berättar vidare att vissa delar på mässan ser ut att må bättre än andra. Bland de mer välmående produktområdena nämner hon bygg som inbegriper fönster, dörrar, tak, isolering, golv och byggmaterial, nyproducerade hus samt spa och pool.

Även Ulf S. Gustafsson, vd på Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, är försiktigt optimistisk.

– Bygg- och järnhandeln har haft två tunga år, eftersom vi tillhör de kapitaltunga branscher som påverkas mest under lågkonjunktur. Men nu börjar allt tala för en ljusare höst.

Han menar att de positiva signalerna om förbättrad ekonomi från både USA och Spanien är mycket psykologiskt viktiga.

– Vi har befunnit oss i en mental låsning där ingen vågar investera i större projekt, inte ens kommunerna som har en viktig roll att fylla vad gäller nyproduktion av bostäder. Men så fort vi får positiva signaler från flera olika håll tar vi som konsumenter det som intäkt för att faran är över och börjar renovera och bygga till igen.

Att branschen är på väg mot ljusare tider får ytterligare stöd av Vi i Villas trendpanel från april i år. Av närmare 4 500 villaägare har 25 procent svarat att de inom det närmaste året kommer att måla om huset, 17 procent kommer att renovera badrummet och 14 procent kommer att renovera köket.

Under sommaren finns det dock en sak som slår allt annat. Folk bygger altaner som aldrig förr!

– Trenden kommer från England där man sedan en tid däckar in i stort sett hela sin tomt. Snart har väl folk inga gräsmattor längre, säger Ulf S. Gustafsson med ett skratt.

Maria Torén tipsar om alla experter och kunnigt branschfolk som kommer att finnas på plats på mässan för att svara på frågor, ”fråga de som vet, så hamnar du rätt från början” är hennes devis. Många nya utställare som tidigare inte har ställt ut kommer att vara med i oktober, vilket Maria Torén ser som ytterligare positivt tecken.

– Vi säljer också större montrar i år än tidigare, vilket betyder att våra kunder satsar på att visa ett större utbud och kanske lanserar fler nyheter på mässan än man gjort de två senaste åren. En allmän optimism spirar! Gemene man är igång och bygger och renoverar igen efter en lång ”ekonomisk paus”.

Renoveringsfakta

Viktigt med miljömärkning

När det är dags att renovera tycker 75 % av kvinnorna och 62 % av männen i Vi i Villas Villapanel att det är viktigt att både köks- och badrumsinredningen är miljömärkt.

Vitt håller i längden

Majoriteten väljer fortfarande ljust och fräscht när de ska byta badrum eller kök.

59 % män och 56 % kvinnor väljer vitt och ljust badrum.

37 % män och 40 % kvinnor väljer vitt och ljust kök.

23 % män och 21 % kvinnor väljer hellre ett modernt och färgstarkt badrum och 14 % män och 21 % kvinnor vill hellre ha ett gammeldags kök.

Golvvärme viktigast i badrummet

62 % av männen och 63 % av kvinnorna vill helst ha golvvärme.

39 % av männen och 52 % av kvinnorna vill ha bra förvaringsutrymmen.

41 % av männen och 48 % av kvinnorna vill ha kaklade väggar.

(Bidé, designade kranar, ångdusch och inkaklade badkar och speglar är minst intressant och hamnade på jumboplats i undersökningen.)

Induktionshällen hetast i köket

55 % av männen och 44 % av kvinnorna vill helst ha induktionshäll.

40 % av männen och 48 % av kvinnorna vill ha diskmaskin.

40 % av männen och 37 % av kvinnorna vill ha mikrovågsugn.

(I köket är det minst viktigt med kolsyremaskin, dator, bardisk och kyl med inbyggd tv.)

Statistiken är hämtad ur tidningen Vi i Villas webb-baserade undersökning Villapanelen där drygt 1 500 villaägare svarade på köks- och badrumsfrågor mellan 16 och 28 april 2013.

Hem Villa, Sveriges största boendemässa med inspiration för hela hemmet, går i Stockholm 3–6 oktober och i Göteborg 24–27 oktober. Utställarna bjuder på tips och råd inom inredning, kök, förvaring, bad, vvs, energi, nybyggnation, el, design, spa pool samt hemelektronik. I år får man två mässor till priset av en. Parallella mässor är Chokladfestivalen i Stockholm och Mitt kök i Göteborg.

För mer information kontakta:

Maria Torén, projektchef och vd Hem Villa Europa HB, 08–749 41 16, 070–789 41 16, maria.toren@stockholmsmassan.se

Ulf S. Gustafsson, vd Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, 08-762 76 57, ulf.gustafsson@byggjarnhandlarna.se

Bilder fria för publicering:

Maria Torén,  foto: Jonas Gustavsson

Ulf S. Gustafsson, foto: privat

Hantverksbilder fria för publicering, bildtexter:

I enkäter svarar vi att vi helst renoverar köket, men baserat på bygg- och järnhandlarnas försäljning är det badrummen som renoveras mest just nu.

Under sommaren byggs det frenetiskt på nya och ännu större altaner. Trenden att däcka in stora delar av tomten kommer från England.

 

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen