Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Nu kan du dricka vattnet norr om Gavleån

Nu kan du dricka vattnet norr om Gavleån

september 17th, 2016 Posted in badkars Tags:

Från fredag den 16 september, klockan 20.25, kan du dricka kranvattnet norr om Gavleån! Vi har fått två provsvar efter varandra som visar att vattnet är rent efter att nätet var trycklöst. Vattnet söder om Gavleån måste fortfarande kokas innan du kan dricka eller använda det till mat då vi inväntar provsvar som togs idag efter läcklagningen. Vi räknar med att ha kompletterande provresultat under lördag kväll.


– Det var ett lätt beslut att ta nu ikväll för alla analyser som vi tagit efter att nätet varit trycklöst har varit utan anmärkning. Nu väntar vi bara in provsvaren från de analyser som togs efter att vattnet släpptes på igen efter läckan. Detta för att säkerställa att vattnet uppfyller livsmedelskraven, säger Lena Blad, tf VD

Vattnet söder om Gavleån måste fortfarande kokas

Det berör cirka 45 000 personer och verksamheter. Vi tog de första proverna så snart vattnet släppts på efter läcklagningen på fredag morgon men också på eftermiddagen. Vi räknar med att ha preliminära provsvar under lördagen. Vi vill vara säkra på att vattnet är bra innan vi kan bryta rekommendationen att koka vattnet söder om Gavleån.

Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför! Tack för ditt tålamod!

För att vi ska kunna bryta rekommendationen att koka vattnet som ska användas till dryck och matlagning vill vi ha två godkända provsvar tagna på samma provpunkt men vid två olika tillfällen.

Sparsamhet

Hela Gävle uppmanas fortfarande att spara på vattnet. Vi har låga nivåer i vattentornen och i samband med läckan rann det ut cirka 3 000 kubikmeter vatten, det är lika mycket som 15 000 badkar. Det måste vi fylla på igen.

Vad har hänt?

Natten mot torsdag den 15 september blev delar av ledningsnätet i Gävle utan tryck i samband med en stor vattenläcka. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderade vi alla att tills vidare koka kranvattnet. Uppmaningen gällde Gävle förutom Furuvik, Hagaström, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Axmar, Hamrångefjärden, Bergby och Totra.

Delar av Brynäs blev helt utan vatten på grund av vattenläckan. Igår eftermiddag började vi gräva oss ner mot den trasiga ledningen. Arbetet pågick hela natten och vi blev klara vid 6.30 på fredag morgon. Vid 9-tiden fick alla på Brynäs tillbaka vattnet igen, men de uppmanades att koka vattnet.

Koka vatten 

Koka upp vattnet i kastrull eller i en vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Det räcker att koka upp vattnet – det behöver alltså inte koka en viss tid.

Använd kokt vatten också när du borstar tänderna, brygger kaffe och sköljer grönsaker.

Du kan koka till exempel makaroner och annan mat i kranvatten. När du kokar mat så dödas bakterierna.

Det går bra att koka tevatten i mikron, se till att det bubblar upp kraftigt.

Läs mer om att koka vatten. 

Kontakt 

Har du frågor är du välkommen till Gästrike Vattens kundservice, 020-37 93 00, info@gastrikevatten,se 

Vår kundservice har extra öppet i helgen, lördag och söndag 10-14. Välkommen!

Media är välkommen till

Therese Staff, Kommunikatör Gästrike Vatten, 070-167 57 82

Gästrike Vatten är ett kommunalägd bolag som levererar dricksvatten och renar spillvatten i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommuner. Rent vatten och bra avloppsrening är en förutsättning för välfärd.

Gästrike Vatten utvecklar hållbara lösningar för en trygg vattenförsörjning och en hållbar avloppsrening i fyra kommuner som tillsammans 121 664 invånare.

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen