Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Mer vatten på nytt sätt

Mer vatten på nytt sätt

september 14th, 2016 Posted in badkars Tags:

En ny unik kombination av membranfilteranläggning och infiltration ger oss mer vatten. Anläggningen renar Gavleåns vatten som sen infiltreras ner genom rullstensåsen och blir grundvatten. Så genom att vattna Gävle-Valboåsen med renat åvatten från Gavleån ökar vi mängden grundvatten. Genom vår anläggning får vi mer vatten så att Gävle kan växa. På sikt kommer vi också att höja kvaliteten på ditt dricksvatten.

Kombinationen att infiltrera membranfiltrerat ytvatten för att skapa nytt grundvatten förekommer inte i Sverige tidigare, eller kanske inte i hela världen. Projektet och bygget av anläggningen startade för snart fyra år sedan, nu är den igång och fyller på mängden grundvatten i Gävle-Valboåsen.

Media är välkommen till anläggningen

Dag torsdagen den 15 september
Tid klockan 10-11
Plats Johanneslötvägen, Gävle. Vid parkeringen för Hjälpmedel SAM, följ skyltarna. Eftersom dricksvatten är ett sårbart livsmedel kan vi inte öppet peka ut var anläggningen finns. Vi vädjar till dig som journalist att inte publicera var den är. Tack på förhand!
Det här händer Vi visar anläggningen och förutom en stor filteranläggning med rör och pumpar ser du hur vi vattnar åsen med rent och klart vatten. Träffa våra vattenspecialister. Kläder efter väder, det är kylskåpskallt i anläggningen. Vi bjuder på kaffe.

Fyra månader till din kran hemma i köket

Vi kommer att vattna åsen med upp till 100 liter/sekund. Om vi hade fyllt ett badkar så hade det tagit 3 sekunder. I snitt använder Gävle 270 liter vatten per sekund. Grundvatten rör sig ofta sakta i marken och det kommer att ta upp till fyra månader från att vi vattnat åsen tills vattnet når din kran hemma i köket.

På sikt räknar vi med att få ett mjukare och mindre kalkrikt vatten i Gävle eftersom vattnet som vi infiltrerar är mjukare än grundvattnet. Vi vet inte än hur stor effekten kommer att bli och det kommer ta minst 6-12 månader innan du märker det i kranarna.

Bakgrund

Sedan 20 år tillbaka baseras Gävles vattenförsörjning på grundvatten från Gävle-Valboåsen. Samtidigt som antalet gävlebor ökar och vi ansluter allt fler till kommunalt vatten och avlopp så minskar mängden naturligt bildat grundvatten. Rullstensåsar fungerar som en dränerings- och transportledning i omgivningen. Normalt fylls åsen på med både regn och smältvatten men till stor del även genom att Gavleåns vatten naturligt tränger in i åsen. Med tiden så har å-kanten blivit igensatt av organiskt material och det gör att vattnet från Gavleån inte kan fylla på grundvattnet lika snabbt längre.

Genom att rena åvattnet innan vi infiltrerar det i åsen skyddar vi åsens funktion. Hade vi vattnat åsen med orenat å-vatten skulle vi riskera mer igensättningen och vi skulle kunna få svårt att utnyttja grundvattnet långsiktigt. Membranet i filteranläggningen kan vi tvätta men vi kan inte tvätta en rullstensås.

Vi behöver ännu mer vatten

Det finns mycket vatten i Gavleån men metoden har sina begränsningar. För att nå en robust vattenförsörjning på sikt planerar vi för flera kompletterande vattentäkter och vattenverk.

Vi har därför startat utredningar, till exempel tillsammans med Älvkarleby men det är en lång utredningsprocess innan man kan ha ett fungerande vattenverk från en ny vattentäkt.

Kontakt

Om pressträffen: Therese Staff, kommunikatör therese.staff@gastrikevatten.se, 026-17 51 21

Gästrike Vatten är ett kommunalägd bolag som levererar dricksvatten och renar spillvatten i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommuner. Rent vatten och bra avloppsrening är en förutsättning för välfärd.

Gästrike Vatten utvecklar hållbara lösningar för en trygg vattenförsörjning och en hållbar avloppsrening i fyra kommuner som tillsammans 121 664 invånare.

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen