Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » I samarbete med Mats Theselius och Jägnefält Milton: Glommen & Lindberg omvandlar anrik skola till storslagna bostäder

I samarbete med Mats Theselius och Jägnefält Milton: Glommen & Lindberg omvandlar anrik skola till storslagna bostäder

juni 1st, 2016 Posted in badkars Tags:

Takhöjden och detaljrikedomen är slående när byggbolaget Glommen Lindberg presenterar sin senaste bostadssatsning Biblioteket No. 5 i centrala Stockholm. I ett samarbete med den prisbelönte formgivaren Mats Theselius och arkitektbyrån Jägnefält Milton ska Margaretaskolans anrika lokaler på Östermalm omvandlas till moderna bostäder.

Glommen Lindberg är specialiserade på högprofilerade ny- och ombyggnadsprojekt i Stockholmsområdet. I nära samarbete med de främsta namnen inom arkitektur och design skapar byggbolaget unika bostäder vars inredningsdetaljer är lika genomarbetade som själva planlösningen. I det nya projektet Biblioteket No. 5 samarbetar arkitektbyrån Jägnefält Milton och formgivaren Mats Theselius för första gången. Tillsammans skapar de ett tjugotal lägenheter som karaktäriseras av elegans, stora fönsterpartier och högt i tak. Den generösa takhöjden på nära fyra meter är ett arv från skoltiden då Margaretaskolan, uppkallad efter kronprinsessan Margareta, huserade i fastigheten under 1900-talets början.

Tradition möter framtidstro
Husets karaktär och dess strama stenfasad kommer att bevaras tillsammans med flera originaldetaljer, såsom skolans storslagna, spröjsade fönster. Samtidigt har nya lager adderats. På gården och taket byggs terrasser om med levande grönska, som ska höja både helhetsintrycket och livskvaliteten för de boende. Inomhus har Mats Theselius valt att arbeta med genomgående exklusiva material och hans designspråk, lika smakfullt som lekfullt, känns tydligt igen. Theselius ligger bakom all inredning, från dörrar och ett specialritat badkar – med en form inspirerad av formgivarens mest hyllade stolar – till detaljer i köket.

– Gestaltningen av entrén kan beskrivas som extrovert med stora diamantliknande handtag och guldfärgade brevlådor och sopnedkast, berättar Mats Theselius, prisbelönt formgivare och upphovsman till några av de senaste decenniernas mest omtyckta designmöbler. Invändigt har lägenheterna en betydligt sobrare karaktär, med vit marmor och vitmålad björk som återkommande inslag.

Förädling framför rivningsraseri
Ombyggnationen av Biblioteket No. 5 utgår från Glommen Lindbergs redan etablerade koncept, att förena historiska miljöer och klassiskt hantverk med moderna behov. Detta är en trend som kommer att växa sig allt starkare, menar byggbolaget.

– Biblioteket No. 5 är en del av en historisk miljö och början på en framtida boendetrend, säger Rolf Alexander, marknadschef på Glommen Lindberg. Rivningsraseri ersätts av förfining och istället för att bara bygga nytt måste vi också bygga smart. Samtidigt är det viktigt att Karlaplan och Stockholm inte blir ett museum. Karlaplan behöver, precis som alla andra platser, utvecklas och varsamt uppdateras. Här har nya, genomtänkta projekt och bostadskoncept en viktig plats.

Mats Theselius
Mats arbetar inom både konst och design men Biblioteket No. 5 blir hans första bostadsprojekt. Mats design andas nordiskt men talar ett internationellt språk och han berättar att han just nu inspireras mycket av Japan. Flera av 90-talets mest uppmärksammade svenska möbler är skapade av Mats. Han är representerad på bland annat Nationalmuseum, Röhsska museum, Arts Crafts museum i Köpenhamn och Arts Crafts museum i New York.

Vad är mest givande i arbetet med Biblioteket No. 5?
– Oftast jobbar jag med olika inredningsdetaljer så roligast är nog jobbet med helhetsgreppet. Att få skapa ett helt nytt inredningskoncept där interiören får leva tillsammans med exteriör och där husets kvaliteter driver arbetet framåt.

Jägnefält Milton
Jägnefält Milton är vana att ta sig an arkitektuppdrag där gamla byggnader får nya användningsområden utan att dess själ förändras. Att bygga levande och föränderliga städer där verksamheter och människor blandas ligger kontoret varm om hjärtat och deras innovativa och nytänkande lösningar har uppmärksammats runt om i världen.

Vad är mest givande i arbetet med Biblioteket No. 5?
– Framförallt att byggnaden inte är en typisk Östermalmskåk utan en gammal hushållsskola som har sin egen speciella historia och sina egna unika rum. Det är en byggnad som har en tidlös karaktär med något att förmedla, i både känsla och utformning, utvändigt som invändigt.

Fakta Biblioteket No. 5
Område: Östermalm, Stockholm
Adress: Bältgatan 5
Byggår: 1914
Arkitekt: Jägnefält Milton
Design: Mats Theselius
Storlek: 27-249 kvm/1-5 rum

Högupplösta bilder finns på www.trendgruppen.se/imagebank
(användarnamn: din e-postadress, lösenord: trendpr)

Glommen Lindberg bygger och utvecklar historiska hem och framtidens hus. Företagets idé är att skapa bostäder som också i framtiden kommer att ses som nutida, solida och vackra. Bostäder där människor trivs och som kontinuerligt bidrar med nya kvaliteter till staden och stadsmiljön. Glommen Lindbergs team och nätverk samlar expertis inom byggande, stadsplanering och arkitektur. Tillsammans genomför de intressanta och högprofilerade ny- och ombyggnadsprojekt runt om i Stockholmsområdet.

Glommen Lindberg drivs av Jan-Åke Glommen och Fredrik Lindberg. Verksamheten har sitt ursprung i bygg- och fastighetsbolaget Lindberg Glommen som grundades 1961 av John Glommen.

Följ @glommenlindberg på Instagram för löpande uppdateringar. 

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen