Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Herr Carl, en utställning om Carl Braunerhielm

Herr Carl, en utställning om Carl Braunerhielm

oktober 14th, 2014 Posted in badkars Tags:

Lördagen den 18 oktober skulle Kalle Braunerhielm ha fyllt 84 år.
Just den dagen invigs Herr Carl, en utställning om Carl Braunerhielm.

Varmt välkomna till Eskilstuna stadsmuseum kl. 13.00.

Invigningstalare är författaren och fotografen Åke Moberg som skrivit böckerna
De ovanliga, där Kalle medverkade.

Utställningen är producerad av Rocco Gustavsson, som presenterar den så här:

En stad behöver livskraftiga, engagerade och orädda människor. När Kalle valde att slå ner sina bopålar i Eskilstuna i början på 1960-talet så var det ren tur för Eskilstuna. Han hade åren innan varit verksam på Borlänge museum, men kommit på kant med styrelsen. Hans inträde i staden var inte av den tysta sorten, han gjorde sig snabbt bekant i kulturkretsar och hans stora, magnifika lägenhet på Vasbergsgatan blev snabbt ett centrum för stadens kulturelit. Det var också här som den första glöggfesten hölls, på Tomasdagen den 21 december.

Varje år skickade Kalle ut fyndiga inbjudningar, ett år var det en bild på Kalles badkar på inbjudningen och vips var myten om att han serverade glöggen i badkaret ett faktum. När jag fick mitt första arbete inom omsorgen berättade damerna där om hur det gick till; ”… och det sista han gör innan gästerna kommer det är att doppa sina smutsiga fötter i glöggen i badkaret, för att glöggen ska få den rätta smaken”. Jag cyklade hem till Kalle direkt efter jobbet för att höra om hur det förhöll sig. Han skrattade gott och sa att det är en bra historia, den behåller vi.

Kalle visste att odla myten om sig själv. Och historierna är oändliga. Det är många som mött Kalle genom åren, antingen via hans vandringar på Köpmangatan eller på en visning på konstmuseet eller Rademachersmedjorna. Få har missat de teaterföreställningar som sommarteatern gav i smedjorna från 1969 och framåt, ofta med Kalle i huvudrollen. Många är de som hamnat i Kalles glöggregister och varje år fått en inbjudan till glöggfesten, runt år 1990 skickades det ut över 2 000 inbjudningar. Och många är det som fått råd och stöd hemma i villan på Köpmangatan. Kalle hade ett stort hjärta och han sociala insatser var vida kända, hemma hos Kalle kunde man alltid få en kopp kaffe och ett gott samtal.

När Kalle gick bort 2012 efterlämnade han ett enormt arkiv, en stor porträttsamling och en föremålssamling med allt från pottstolar, tusentals böcker och papperslek till en samling av fula saker. Utställningen har inte för avsikt att vara heltäckande, utan har uppkommit ur projektet En vänbok där Kalles vänner skrev om mötena med honom.

Det finns mycket att säga om mannen som gjorde lite vad som föll honom in. Jag vill med utställningen uppmana och uppmuntra dig att våga vara dig själv, ta ut svängarna, var lite obekväm då och då, gå din egen väg, lyssna på ditt hjärta, lita på magkänslan och skit i Jante. I det avseendet är Kalle en lysande förebild.

Mer information

Rocco Gustavsson, e-post rocco.gustavsson@icloud.com, tfn 070-790 56 16
(har fler pressbilder)
Monika Gyllkrans, verksamhetsledare, Eskilstuna stadsmuseum,

e-post monika.gyllkrans@eskilstuna.se, tfn 070-086 62 87

Eskilstuna – den stolta Fristaden – har ett strategiskt läge och en integrerad arbetsmarknad mitt i den expansiva Stockholm-Mälarregionen. Eskilstuna är en av få städer i landet med en växande befolkning och är Sveriges femtonde största kommun med 100 000 invånare. Eskilstuna är dessutom en av landets ledande miljökommuner. Här finns kreativa miljöer, entreprenörskap, ett blomstrande kultur- och nöjesliv och härliga rekreationsmöjligheter.

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen