Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Handeln med virtuellt vatten ökar explosionsartat i världen: Varje svensk konsumerar 74 badkar vatten varje dag

Handeln med virtuellt vatten ökar explosionsartat i världen: Varje svensk konsumerar 74 badkar vatten varje dag

november 7th, 2015 Posted in badkars Tags:

Svenskarna konsumerar 17 gånger mer vatten än vad vi tar från kranen. Hushållsvattnet svarar bara för knappt sex procent – medan tusentals liter vatten går åt för maten vi äter och kläderna vi har på oss. Det visar nya siffror som Världsnaturfonden WWF tagit fram inför Världsvattenveckan som just nu pågår i Stockholm.

Varje svensk använder nästan 6 000 liter vatten per dag om man räknar in alltså kallat virtuellt vatten som finns dolt i varor som mat och kläder. Det motsvarar 74 badkar eller vatten för 100 körningar med tvättmaskinen. För att producera en T-shirt krävs uppemot 7000 liter vatten och ett par jeans 9-10000 liter vatten.

I själva verket råder det vattenbrist i Sverige. Vår mat och våra kläder produceras ofta av törstiga grödor. Vattenfotavtrycket blir allt viktigare för att förstå vår påverkan på vattenresurserna i en allt törstigare värld, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Många produkter tillverkas i torra områden i utvecklingsländer, exempelvis Indien, där vatten är en bristvara och som utsätts för ett hårt tryck.

– Vi uppmanar inte minst alla multinationella företag att se över vattenanvändningen i deras produkter. Här har både jordbruket, livsmedels- och klädkedjorna ett viktigt ansvar, säger Lasse Gustavsson.

Att odla en tomat i Marocko kräver 13 liter vatten medan 140 liter går åt för att tillverka de olika ingredienserna i en kopp kaffe. För att tillverka en burk läsk krävs upp till 200 liter vatten för att odla sockret.En bomullsskjorta från Pakistan eller Uzbekistan kan sluka upp till 2 700 liter vatten – från odlingen som kräver stora mängder konstbevattning vid Indusfloden till produktionen i fabriken.

Bomullsproduktionen har bidragit till att Pakistan den senaste tiden haft sin lägsta vattennivå hittills. Indusfloden är ofta torrlagd vid flodmynningen. Det här påverkar både samhällen och viktiga livsmiljöer, inte minst för hotade arter som floddelfinen. Aralsjön har krympt med 60 procent av sin yta och 80 procent av sin volym de senaste 40 åren.

Spanien, som odlar stora mängder apelsiner och vindruvor, har haft så stor vattenbrist att landet tvingats importera dricksvatten från Frankrike tidigare i år.

– De flesta människor har ingen aning om vilka stora vattenmängder som krävs för att odla maten och fibrerna vi konsumerar. Klimatförändringarna och en växande världsbefolkning ökar trycket, säger Anna Forslund, sötvattenshandläggare på WWF.

Fakta:

  • Sveriges vattenfotavtryck uppgår till 2 150 kubikmeter vatten per person och år.
  • Den genomsnittliga världsmedborgaren konsumerar 1 564 kubikmeter vatten per person och år.
  • I USA är konsumtionen högre – varje amerikan använder 2 895 kubikmeter vatten per år.
  • Jordbruket svarar för 70 procent av det globala vattenfotavtrycket. Stora exportländer är Brasilien, Danmark, Tyskland, Indien, Colombia och USA.
  • Exempel på vattenslukande varor är kaffe, bomull, kokos, oljegrödor och nötkött.
  • Jordbruksvaror som drivs upp med hjälp av konstbevattning svarar för 45 procent av världens matförråd.
  • Uttaget av färskvatten har ökat med 35 procent de senaste 300 åren.
  • Sveriges inhemska vattentillgångar – från floder, älvar, sjöar och vattendrag – brukar benämnas som det interna eller inhemska vattenfotavtrycket.

Läs mer på: www.wwf.org.uk/freshwater

För frågor, kontakta:

Anna Forslund, sötvattenshandläggare på WWF, 073-500 44 22
Lasse Gustavsson, generalsekreterare WWF, 070-105 30 55

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Världsnaturfonden WWF är med sina närmare fem miljoner supportrar
en av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer.

WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att:
– bevara världens biologiska mångfald
– verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt
– minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

 

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen