Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Håll uppsikt på barn vid vatten

Håll uppsikt på barn vid vatten

juni 28th, 2017 Posted in badkars Tags:

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland små barn. Olyckor kan hända på alla platser där det finns vatten, till exempel i badkar, sjöar, vattenpölar och på öppet hav.

Små barn kan också drunkna på ställen med låga vattennivåer som i ett fågelbad, vattenfyllt dike eller mindre trädgårdsdamm. Det är därför viktigt att aldrig lämna barn utan uppsikt i närheten av vatten. Drunkning sker ofta snabbt och tyst. Det kan räcka med några sekunder utan tillsyn innan ett barn råkar illa ut i vatten.

Pär Lindgren har arbetat som ambulanssköterska i Umeå i över 35 år och vet hur fort det värsta kan hända. Han har varit på många drunkningstillbud med barn. Och inte alla fick ett lyckligt slut.

– Lägg bort mobiltelefonen! Det kan gå så fort och plötsligt är ett barn borta. Sedan är det även viktigt att föräldrarna håller sig nyktra och kan agera snabbt, säger Pär Lindgren.

Även om barnet tycks vara säkert med olika redskap ska föräldrar hålla uppsikt.

– Små barn och barn som inte kan simma ska ha flytväst om de befinner sig vid en brygga. Men det är viktigt att veta att tyngdpunkten för flytvästen kan bli fel om barnet har en blöja. Då kan de istället hamna på mage i vattnet. Det är samma sak med lekbadringar och simringar runt armarna. Då har barnet inte en chans själv, säger Pär Lindgren.

Han är tillsammans med sina kollegor redo att åka ut om olyckan skulle vara framme men han hoppas att inget barn ska behöva hjälp.

– Det är viktigt att du som vuxen är fokuserad på ditt barn. Då är sannolikheten mindre att något ska hända och alla får en trevlig sommar, säger Pär Lindgren.

Detta är bra att tänka på:

  • Lägga bort mobilen och surfplattan när ditt barn badar
  • Aldrig lämna barn ensamma i närheten av, eller i vatten
  • Aldrig lämna över ansvaret på ett annat barn. Ska någon annan vuxen ansvara över barnet så kom ihåg att berätta vilka regler barnet har kring bad
  • Tömma ut vattnet ur små flyttbara småbarnspooler när de inte används
  • Inte vara längre bort än att du kan ta tag i barnet. Barn som är yngre än tre år ska vara på gripavstånd.
  • Var nykter


Läs mer om vattensäkerhet för barn på 1177 Vårdguidens webbplats.

Mer information
Pär Lindgren, ambulanssköterska vid ambulansstationen i Umeå.
090-785 80 78

Med vänlig hälsning
Madelene Holmgren
Kommunikationsstaben 

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen