Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Grundvattennivåerna sjunker – Växjö kommun uppmanar att spara på vatten

Grundvattennivåerna sjunker – Växjö kommun uppmanar att spara på vatten

juni 7th, 2018 Posted in badkars Tags:

Den senaste tiden har användningen av dricksvatten ökat väsentligt i de av kommunens tätorter som har kommunal vattenförsörjning. Vissa dygn förbrukas cirka femtusen kubikmeter mer vatten än normalt, vilket motsvarar en ökning med tjugofem procent. Växjö kommun uppmanar nu sina vattenkunder att hushålla med vattnet.

– I några av orterna ligger uttaget av dricksvatten så mycket som femtio procent över det normala och det har varit svårt hinna med att leverera dricksvatten i den takt som det används, säger VA-chef Steve Karlsson.

Vattennivåerna i de stora grundvattenmagasinen är ännu inte onormalt låga, trots den torra majmånaden, men de sjunker nu snabbt. Om överförbrukningen av vatten fortsätter kommer marginalerna snabbt att minska och det kan leda till samma oroande situation för vattentillgången som 2016.

– Vi inför inte bevattningsförbud förrän det uppstår en situation där vi riskerar att inte kunna leverera dricksvatten, säger tekniska chefen Maria Sundell Isling. Men om inte vattenanvändningen minskar, kan vi tvingas införa begränsningar i form av förbud mot bevattning och att fylla badbassänger och pooler.

Genom att använda vatten med eftertanke och minska förbrukningen av kommunalt dricksvatten så långt det är möjligt, kan man undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud längre fram i sommar.

Exempel på hur invånarna kan spara vatten:

  • Undvik att bevattna med vattenspridare.
  • Undvika att nyanlägga gräsmattor, plantera träd och andra växter som kräver mycket vatten, om man inte har tillgång till annat än dricksvatten för bevattning.
  • Använd balja eller diskho till handdisk, istället för rinnande vatten.
  • Stänga av vattnet när man borstar tänderna och tvålar in sig i duschen.
  • Fyll tvätt- och diskmaskiner innan de används.
  • Duscha istället för att använda badkar.
  • Tvätta bilen på anläggning med vattenåtervinning.

För mer information och frågor:

Steve Karlsson, VA-chef tekniska förvaltningen, telefon 0470-413 15, 0706-70 52 77, e-post Steve.Karlsson@vaxjo.se

Maria Sundell Isling, förvaltningschef, tekniska förvaltningen, telefon 0470-412 46, 0709-83 44 23, e-post Maria.SundellIsling@vaxjo.se

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen