Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Forskning på hög nivå för att rena vatten från läkemedelsrester

Forskning på hög nivå för att rena vatten från läkemedelsrester

november 20th, 2014 Posted in badkars Tags:

Läkemedel i vårt avloppsvatten kan bli ett problem i framtiden. Därför finansierar Mistrapharma ett forskningsprojekt som drivs av KTH för att ta reda på hur vi renar läkemedelsrester på ett så effektivt sätt som möjligt för en rimlig peng. Nu är den mobila reningsanläggningen på besök hos Mälarenergis avloppsreningsanläggning – Kungsängsverket i Västerås.

10 miljoner kr är avsatt för att genomföra projektet. Målet är att utveckla ytterligare ett steg i avloppsvattenreningsprocessen för att få bort merparten av de läkemedelsrester som finns kvar i vattnet.

Dagens reningsverk renar 50 procent av läkemedelsresterna. Den största andelen kommer från hushållen. Målet är att kunna rena så att endast 2-5 procent återstår. De vanligaste substanserna som upptäcks i vattnet är paracetamol som i Alvedon, diklofenak som finns i Voltaren och syntetiska hormoner som finns i p-piller. Problemet med antiresistenta bakterier blir också allt vanligare då penicillin används i hög utsträckning.

Ansvaret för att komma till rätta med problemet är inte bara reningsverkens. Alla måste hjälpas åt. Det bästa är om resterna inte hamnar i avloppsvattnet alls och minska användandet av värktabletter.

Sedan i början av oktober är Berndt Björlenius och tre studenter från KTH hos Mälarenergis reningsverk i Västerås med den mobila anläggningen. Den blå containern innehåller en anläggning som renar avloppsvattnet med ozonering och aktivt kol i olika kombinationer. Det är en effektiv metod som har bra effekt på olika bakterier och virus. I den mobila pilotanläggningen inkommer avloppsvatten som sedan fördelas på 11 linjer varifrån proverna tas. Man räknar med att hinna rena ca 8000 badkar innan projektet i Västerås avslutas i mitten på december. Prover tas varje dag och skickas på analys.

Det är fantastiskt roligt att få jobba med Berndt Björlenius och hans tre studenter i forskningsprojektet, säger Agnieszka Juszkiewicz som arbetar som processtekniker hos Mälarenergi. – Han är otroligt duktig och har mycket erfarenhet. Att det är något som kommer till nytta för oss alla i slutänden känns extra inspirerande, säger hon.

Att analysera vattenprover är väldigt dyrt då det bara finns tre labb i hela Sverige som gör den här typen av analyser. Därför försöker man alltid samarbeta och dela kostnaderna. I det här fallet har man samarbetat med SLU i Uppsala i ett projekt med antibiotikaresistenta bakterier. Det är ett labb i Umeå Universitet som analyserar proverna.

De som samarbetar i projektet med läkemedelsrester är KTH, Käppala Reningsverk och Uppsala Vatten. Västerås stad och Landstinget bevakar projektet med stort intresse och de gjorde ett besök hos Mälarenergi och Kungsängsverket den 5 november för att uppdatera sig om vad som händer i projektet.

Tidigare prover som tagits på utgående renat avloppsvatten samt vattenprover direkt ifrån Mälaren visar att vi har värden som är jämförbara med övriga Sverige. I dagsläget är det inga halter som är skadliga för oss människor. En resultatrapport från Mistrapharmaca kommer under 2015.

För mer information

Anna Lindkvist
Avdelningschef – Kungsängsverket, Mälarenergi AB
021-39 51 44, anna.lindkvist@malarenergi.se

På Mälarenergi är vi ca 600 medarbetare som finns nära kunderna i Mälardalen. Till dem levererar vi el, värme, vatten, kyla, snabba kommunikationslösningar med tillhörande tjänster. Vi erbjuder energieffektiviseringstjänster till våra företagskunder i regionen och säljer dessutom el till privat- och företagskunder i hela Sverige. Koncernen ägs av Västerås stad och omsätter cirka 3 miljarder kronor.

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen