Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Biofilm ger råd om skadlig kemikalie

Biofilm ger råd om skadlig kemikalie

december 28th, 2016 Posted in badkars Tags:

Vad är en biocidbehandlad vara? – den frågan får biobesökarna i Västerås svar på från och med fredag den 30 december. Då börjar en kort film om biocider att rulla på biodukarna. Syftet är att få västeråsarna bli mer medvetna konsumenter.

I filmen berättar ett barn att det är något konstigt med hens sporttröja. Tröjan innehåller nämligen biocider som, när tröjan tvättas, lossnar och till sist hamnar i Mälaren. Där riskerar fiskarna och vårt dricksvatten att påverkas. Därför är det viktigt att biocidbehandlade varor inte används i onödan eller felaktigt.

– Biocider är bekämpningsmedel som används för att bland annat behandla textilier och varor. En biocidprodukt kan vara ett ämne eller en blandning som ska ta död på eller oskadliggöra skadliga och irriterande organismer, som bakterier, mögelsvampar eller insekter, förklarar Caroline Söderlund, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

När biociderna hamnar i naturen påverkar de levande organismer, djur och växter och kan bidra till att bakterier blir resistenta mot antibiotika.

– Vi hoppas öka kunskapen hos västeråsarna om biocider och hur de kan undvika varor som är behandlade. Det man inte tänker på är att funktionen gradvis eller helt försvinner när man tvättar plagget och då rinner kemikalien ut med tvättvattnet till reningsverket och Mälaren, fortsätter Caroline Söderlund.

Exempel på biocider är silver, triklosan, antimögelmedel och formaldehyd och finns i många olika varor. Förutom sportkläder är det vanligt i bland annat kylskåp, knivar, matförvaringslådor, köksredskap, madrasser, kuddar, badkar, tandborstar och skor.

– Som konsument finns det några goda råd att följa; undvik kläder och varor som är behandlade med bakteriedödande ämnen. Undvik varor som är märkta med anti-mögel, anti-bakteriell eller anti-odör. Om det inte finns någon märkning i kläderna så fråga i butiken vad varan innehåller, de måste svara inom 45 dagar, säger Caroline Söderlund.

Mer information:
Caroline Söderlund, miljö- och hälsoskyddsinspektör, 021-39 13 07

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen