Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » Att rengöra och underhålla klänningar

Att rengöra och underhålla klänningar

oktober 24th, 2016 Posted in badkars Tags:

Oavsett om det är din brudklänning, din balklänning, eller en formell klänning så är det alltid lite besvärligt att rengöra satinklänningar. Ömtåliga material kräver ömtålig omvårdnad. Nedan finns ett par tips för att enkelt rengöra en satinklänning. Gör följande för att ta hand om dina klänningar och hålla dem i utmärkt skick:

Vardaglig omvårdnad

Det är viktigt att titta till klänningen då och då, för att säkerställa att en utsmyckning inte lossnat eller att en fläck eller rynka uppstått. Det här kan vara ett problem om du inte tar fram klänningen förrän du faktiskt behöver ta på dig den. Att titta till den i förväg underlättar också strykningen. Förvara klänningarna på galgar som hänger med några centimeters mellanrum, så att de kan andas ordentligt och inte tappar formen. Passa på att se över klänningarna och kontrollera om något behöver lagas när du hänger in nya saker i garderoben.

Fundera på kemtvätt

Många kemtvättar har särskilda tillvägagångssätt som kan rengöra till och med de mest detaljerade av klänningar, och den låga kostnaden kan överraska dig. Det här är det säkraste sättet att rengöra satin, trots att du får betala lite för tjänsten. Om du bestämmer dig för detta kan du även fundera på att göra klänningen mer vattentålig, vilket ökar dess hållbarhet och motverkar fläckar i framtiden.

Välj rätt tvättmedel

Om professionell kemtvätt inte är ett alternativ kanske du kan köpa kemtvättmedel. Testa tvättmedlet på en liten yta först, och använd sedan en bomullsrondell för att försiktigt applicera tvättmedlet på fläckarna. Om du bestämmer dig för att tvätta satinklänningen på egen hand är det viktigt att välja ett milt tvättmedel. Det finns tvättmedel som är särskilt framtagna för att rengöra satin, men du kan också använda ett milt alltvättmedel som Woolite eller Ivory Soap Suds.

Tvätta för hand

Till och med tvättmaskinens mest ömtåliga tvättprogram är för riskabelt och kan utsätta en satinklänning för risker. Materialet kan till exempel fastna och skadas. Handtvätt är därför den säkraste metoden. Använd svalt eller kallt vatten, och ett stort handfat eller badkar. Häll i tvättmedel i vattnet och låt satinklänningen vila i vattnet i cirka fem minuter. Vänd klänningen ut och in och skölj den försiktigt i vattnet, och gnid in tvättmedlet i materialet. Skölj sedan klänningen med svalt eller kall vatten, och var noga med att skölja ordentligt så att du får ut allt tvättmedel.

Lufttorka och använd handdukar

När ett satinplagg har tvättats är det bäst att låta det torka genom att lägga det på en ren, torr handduk. Rulla ihop handduken och krama ut vattnet. Veckla sedan ut handduken och lägg plagget på en ny torr handduk, och låt plagget lufttorka. En klänning ska inte torka i solen eller i värme, utan på en plats med god luftcirkulation. Ljus, damm och mögel skadar klänningen. Den ska inte heller hängas upp för förvaring. Om klänningen är tung och hänger länge kommer den att töjas ut eller till och med gå sönder på grund av gravitationen.

Stryk försiktigt

Att hänga klänningen så att rynkorna slätas ut är oftast allt som behövs, men om du ändå måste stryka klänningen bör du göra det försiktigt. Använd ett torrt strykjärn utan ånga. Vänd klänningen ut och in och sätt strykjärnet på låg värme. Det rekommenderas att man inte stryker direkt på tyget, utan att man istället lägger en tunn trasa, ett lakan eller en näsduk ovanpå klänningen och stryker på den istället. På så sätt behöver strykjärnet aldrig nudda materialet. Pressa inte strykjärnet mot en och samma plats för länge!

Om klänningen fortfarande har rynkor efter flera timmar på en galge kan du prova att hänga den i badrummet medan du duschar, så att den påverkas av ångorna. Se bara till att själva klänningen inte blir blöt.

Envisa rynkor kan tas bort med hjälp av ett varmt strykjärn. Undvik de varmare lägena då dessa kan skada fibrerna.

Om du använder ånga bör du använda destillerat vatten för att ta bort rost eller andra partiklar från maskinen först.

Testa strykjärnet eller ångmaskinen på en osynlig plats först, eller lägg en ren trasa mellan strykjärnet och klänningen.

Du bör undvika plast när du ska paketera de flesta brudklänningar och formella klänningar, då dessa kan orsaka permanenta veck och absorbera fukt vilket i längden kan leda till att klänningen möglar. Det är lätt att skada bomullsfibrer. Vitt papper eller oblekt muslin är det bästa materialet att förvara kläder i.

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen