Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » ​Länsförsäkringar Uppsala förebygger vattenskador med Vatette vattenfelsbrytare

​Länsförsäkringar Uppsala förebygger vattenskador med Vatette vattenfelsbrytare

maj 30th, 2017 Posted in badkars Tags:

Varje år drabbas omkring 60 000 hem av en vattenskada. Hösten 2016 erbjöd Länsförsäkringar Uppsala några av sina kunder att få en Vatette Vattenfelsbrytare installerad. Syftet med projektet var att se om vattenfelsbrytaren minskar stora och kostsamma vattenskador och ökar tryggheten för kunderna. Villaområdet man valde ut består av 62 hus som alla är byggda i början av 70-talet. Sju av husen hade redan tidigare haft vattenskador. Vatette Vattenfelsbrytare upptäckte dock relativt omgående en påbörjad vattenskada hos en av familjerna. Eftersom läckaget upptäcktes tidigt kunde det enkelt åtgärdas, utan större kostnader och bekymmer för familjen.

Varje år drabbas omkring 60 000 hem av en vattenskada. En genomsnittlig vattenskada kostar ungefär 30 000 kr men ungefär 30% av vattenskadorna kostar mellan 100 000 kr och 1 miljon kronor. En så omfattande och dyr skada innebär förutom kostnaden mycket arbete både för försäkringsbolaget och för familjen som bor i huset.

– Som ett särskilt projekt har vi valt att erbjuda kunder inom ett område i Enköping (Astrakangatan, Strömgatan, Hästhovsgatan och Smörblomsgatan) att få installera en Vatette vattenfelsbrytare, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar Uppsala.

Familjen Ceder var en av de som fick en vattenfelsbrytare installerad. Hos dem larmade vattenfelsbrytaren relativt omgående för vattenläckage, och när man undersökte huset hittade man ett påbörjat läckage på ett kallvattenrör. I och med att skadan upptäcktes i ett tidigt skede och snabbt kunde åtgärdas, var det enbart ett litet förråd på ca 5 kvm som hade drabbats av vattenskadan.

– Detta med vattenfelsbrytare var inte något som vi hade funderat på tidigare, men nu med facit i hand känns det tryggt att ha en vattenfelsbrytaren installerad. Det känns som en trygghet att veta att larmet går om det sprutar vatten någonstans, säger Birgitta Ceder.

Ett vattenrör som läcker 1 droppe/sekund har efter bara 3 dygn läckt ut 300 liter vatten. Detta motsvarar 2 fyllda badkar. Ett droppande vattenrör kan orsaka skador som tar upp till 6 månader att reparera.

Vattenrör i hus äldre än 35 år blir utförsäkrade, enligt de nya kraven som finns hos försäkringsbolagen. Det vill säga om en skada sker på ett vattenrör som är äldre än 35 år så gäller inte försäkringen.

– Att installera en vattenfelsbrytare kan ha en väldigt betydande roll när det kommer till att förebygga vattenskador, säger Susanne Fagerberg.

– En vattenfelsbrytare borde vara lika vanlig som en jordfelsbrytare i ett hus, det ger samma trygghet för husägaren, säger Björn Rydetorp, Produktchef Vatette Vattenfelsbrytare på Villeroy Boch Gustavsberg.

Om familjen inte hade haft en vattenfelsbrytare, eller om felet inte upptäckts på annat sätt hade hela våningsplanet i huset, en yta på ca 120 kvm riskerat bli vattenskadat på 3-6 månader. Kostnaden för skadan blev nu endast 20 000 kr, då den var så pass liten att det gick att självtorka.

– En vattenskada kostar i genomsnitt drygt 30 000 kr att åtgärda, men spannet är stort. Vissa vattenskador kostar flera hundra tusen kronor att åtgärda. Under 2016 hade vi närmare 2 000 anmälda vattenskador till en kostnad av mer än 65 miljoner kronor, avslutar Susanne Fagerberg.

Se film om familjen Ceders vattenskada här:

Läs mer på Gustavsbergs hemsida om hur du kan förebygga vattenskador med Vattenfelsbrytaren.

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen