Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » ​Hur hållbara är dina jeans?

​Hur hållbara är dina jeans?

augusti 15th, 2017 Posted in badkars Tags:

Hundratals miljoner. Så många liter vatten kan svenskarna spara, om de väljer att köpa second hand jeans istället för nya. Det råder inte brist på alternativ för den hållbara jeanskonsumenten, snarare tvärtom. Myrorna listar tipsen.

Sugen på ett par nya jeans? Betänk då att det går åt 11 000 liter rent sötvatten och 1,9 kilo kemikalier för att producera ett enda par, och att 70 procent av ett plaggs klimatpåverkan sker under själva produktionen.

– 11 000 liter per jeansbyxa, hur mycket är det? Lika mycket som 70 stycken välfyllda badkar faktiskt, och jeansen produceras ofta i länder där man brottas med att få fram tillräckligt med rent vatten till invånarna. Till ett par jeans som inhandlas second hand går det inte åt något vatten alls. Eftersom svenskarna köper miljontals par jeans varje år spelar dessa siffror stor roll, säger Emma Enebog, hållbarhetschef, Myrorna.

Det är inte bara jeans som bärs hem i shoppingpåsarna. Svensken handlar mycket nytt i allmänhet, närmare bestämt 12,5 kilo nyproducerade kläder och hemtextilier per år, att jämföra med 0,9 kilo från second hand. Om alla bytte ut ett kilo nyproducerat mot ett kilo second hand det kommande året, skulle det innebära att vi sparade minst 8100 liter rent vatten per person.

– Vi tror att man kan behöva lite utbildning för att komma i gång med att handla secondhand och visa på att det kan vara enklare än vad man tror. Därför gör vi en informationskampanj i höst, där vi berättar om jeansens klimatpåverkan och hur viktigt det är att få många fler att handla sina jeans second hand. Vi är övertygade om att konsumenterna vill göra gott! säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna.

4 av 10 svenskar säger att de handlar second hand för att värna om miljön och 1,2 miljoner anger att de vill handla mer second hand. Emma Enebog poängterar att second hand-aktörerna spelar en viktig roll i att förenkla för konsumenterna:

– Det ska vara lika enkelt att köpa ett par återanvända jeans, som att köpa nya! Det kan till exempel handla om detaljer som tydlig storleksmärkning och priskategorier, vilket vi på Myrorna fokuserat mycket på den senaste tiden. Vår uppgift är trots allt att förenkla för kunderna att välja second hand. Ett bra tips är att gå Myrornas microkurs om hur du lär dig att handla second hand, se www.myrorna.se

I Myrornas kassor passerar en hel del denim och under 2016 sålde man 31 286 par jeans. Om dessa par varit sprillans nya hade det gått åt över 344 miljoner liter rent vatten och 59 440 kilo kemikalier för att producera dem. Då är inte kjolar, skjortor och jackor inräknade. Allt som allt sålde Myrorna 45 547 jeansplagg under fjolåret. Svenskarna är faktiskt duktiga på att skänka just jeans och därför finns det ofta gott om kvalitets- och märkesjeans i butikerna. Det bådar gott för konsumenten som vill ha mer denim i garderoben.

Så här är du en hållbar jeanskonsument:

  1. Köp begagnade jeans i första hand.
  2. Köp ekologiska jeans i andra hand.
  3. Vädra jeansen ofta, så håller de sig fräscha!
  4. Lär dig lappa och laga dina jeans.
  5. Designa om! Kanske dina gamla favoriter går att sy om till en kjol eller shorts?
  6. Skänk alltid jeansen när du inte längre vill använda dem. Kasta aldrig! Trasiga eller inte, dina jeans gör större nytta i kretsloppet än de gör i soptunnan.
-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen