Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkars » ​Fortsatt akut vattenbrist i Ronneby kommun

​Fortsatt akut vattenbrist i Ronneby kommun

juli 18th, 2018 Posted in badkars Tags:

Torkan har drabbat hela södra Sverige hårt och på Miljö Teknik AB i Ronneby befarar man långtgående konsekvenser. Bevattningsförbudet i stora delar av Ronneby kommun ger resultat men fortsatt återhållsamhet krävs. För att säkra tillgången på dricksvatten ända fram till senhösten, krävs det fortsatta åtgärder för att spara på vatten.

Bevattningsförbud infördes i stora delar av kommunen den 9 juli i år och Miljöteknik ser att det ger resultat.

-Det är oerhört glädjande att vi tillsammans lyckats med att minska förbrukningen, säger Conny Miketinac, VA-chef på Ronneby Miljö Teknik AB. Det kan vara svårt att tro att man som enskild person kan bidra märkbart men tillsammans kan vi göra stor skillnad. Jag vill dock poängtera att läget fortfarande är allvarligt och att det är viktigt att vi alla fortsätter att använda vårt dricksvatten på ett sparsamt sätt.

Trots att vattenförbrukningen minskat sedan bevattningsförbudet infördes är nivåerna på grundvattnet fortsatt kritiskt låga.

-Ett normalt år kan vi förstärka grundvattentäkten med lika mycket som vi tar ut men nu ligger vi på under hälften. Vi måste tillsammans hålla nere förbrukningen för att säkerställa dricksvatten resten av året, även om det kommer några regnskurar nu i sommar. För att vattentäkterna ska blir fullt återställda krävs det en snörik vinter med långsam avsmältning, säger Conny.

Miljöteknik uppmanar till fortsatt sparsamhet med dricksvattnet och uppmärksamhet mot läckage eller onödig användning. Det finns flera saker man kan göra för att spara vatten och använda det på ett förnuftigt sätt. Bevattningsförbudet innebär att du bara får använda dricksvatten för mat, dryck och personlig hygien.

Var vattensmart när du diskar, borstar tänderna eller duschar. Att välja duschen före badkar och korta ner duschtiden gör skillnad. Laga läckande kranar och toaletter som kan dra flera hundra tusen liter vatten om året. Påminn varandra och hjälp till att sprida informationen. Håll koll på din vattenmätare och tänk också på att varje sparad liter även ger dig en ekonomisk vinst.

I Bräkne-Hoby, Backaryd, Eringsboda, Belganet och Hallabro råder det för tillfället inte något bevattningsförbud men det är lika viktigt att inte slösa och tänka vattensmart i de områdena. Fortsätter torkan och förbrukningen ökar kan det bli aktuellt med bevattningsförbud även där.

På Miljöteknik arbetar man ständigt med att minska vattenförbrukningen. En hög beredskap gör att akuta vattenläckor upptäcks och åtgärdas i god tid.

Kontakt
Conny Miketinac
Ronneby Miljö Teknik AB
Tel. 0457-61 82 75
conny.miketinac@miljoteknik.ronneby.se

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen