Inspiration badrum – Badkar Bubbelbad Badrumsbelysning Badrumsinredning Badrumsporslin Badrumstillbehör Bastu Ångbad Blandare Bänkskivor Dusch Golvvärme Handdukstorkar Kakel Natursten Mosaik Spabad Pooler
Hem » badkar » Sveriges största klädbytardag den 9 april

Sveriges största klädbytardag den 9 april

april 5th, 2011 Posted in badkar Tags:

Lördagen den 9 april, i samband med Miljövänliga dagen och Kulturnatt Stockholm anordnas Sveriges största klädbytardag på 40 platser i landet. I Stockholm arrangeras evenemanget i Studiefrämjandets stora Bryggarsal.

Dagen arrangeras av Naturskyddsföreningen i samarbete med Medveten Konsumtion, Studiefrämjandet, Lånegarderoben, Dress Off Dress On och Modemanifestet – de stilsmartas handbok.

 – Vi vill uppmuntra stockholmarna att rensa garderoben på fina plagg som hänger oanvända och komma på Klädbytardagen och byta till sig något att förnya garderoben med, säger projektledare Emelie Dahlström.

– Vi är glada åt att kunna upplåta hela Bryggarsalen för vi räknar med att vi skall kunna locka många att komma och byta kläder och mingla fram till midnatt. Här får vi plats med över 350 personer åt gången, säger Lisa Malmgren Studiefrämjandet.

I genomsnitt köper svensken 15-20 kilo kläder och textil varje år. Bomullsodlingen och klädindustrin belastar miljön mycket hårt. Vår ökande konsumtion av billiga kläder och textilier är omöjlig att få ihop med mål om en giftfri miljö och klimatmål.

– Att byta, låna eller köpa kläder på second hand är miljösmarta sätt att förnya garderoben, säger Emelie Dahlström trainee på Naturskyddsföreningen och en av initiativtagarna till klädbiblioteket Lånegarderoben.  

Genom att köpa second hand kan man spara in upp till 97 procent av den energi som gått åt för att göra nya kläder. Dessutom går det åt cirka 8 000 liter vatten och 2,7 kilo mer eller mindre farliga kemikalier för att tillverka ett kilo kläder – ungefär tre plagg. I många bomulls- och textilproducerande länder råder samtidigt stor vattenbrist och brist på energi.

I Stockholm äger Klädbytardagen rum lördag 9 april i samband med Kulturnatt Stockholm och kantas av en rad inspirerande aktiviteter.

Var: Studiefrämjandet hus Bryggarsalen, Norrtullsgatan 12 N (T-bana Odenplan)
14-17: Inlämning av kläder, max 10 hela och rena plagg
18-21: Klädbyte
18-24: Hållbar bar, mat, musik, fotoutställning, textila installationer, syhörna, bokbord, mingel och inspiration

Fakta
Så mycket vinner miljön
Miljövänliga Dagen firas en lördag i april varje år. Tanken är att uppmana till vårstädning bland miljöovanor. Naturskyddsföreningen vill visa hur en enkel handling på individnivå kan bidra till konkreta miljölättnader när många gör samma sak.

Om alla exempelvis alla invånare i Stockholm skulle byta till sig ett kilo kläder per år istället för att köpa nya skulle de tillsammans spara:

–          5 500 ton kemikalier
–          109 miljoner badkar med vatten 
–          El under ett helt år till 7 190 eluppvärmda villor

Läs mer på www.naturskyddsforeningen.se/kladbytardagen

Kontaktperson: Emelie Dahlström, Klädbiblioteket Lånegarderoben, telefon: 0709-991600,  e-post, emelie@langarderoben.se

-->Länkpolare: SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen